Whitehead Dwellings   This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and long unlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards the sea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.  Each dwelling was designed taking into account individual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designed not only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.

Whitehead Dwellings

This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and long unlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards the sea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.

Each dwelling was designed taking into account individual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designed not only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.

  Whitehead Dwellings   This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and long unlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards the sea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.  Each dwelling was designed taking into account individual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designed not only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.

Whitehead Dwellings

This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and long unlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards the sea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.

Each dwelling was designed taking into account individual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designed not only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.

  Whitehead Dwellings   This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and longunlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards thesea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.  Each dwelling was designed taking into accountindividual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designednot only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.

Whitehead Dwellings

This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and longunlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards thesea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.

Each dwelling was designed taking into accountindividual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designednot only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.

  Whitehead Dwellings   This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and longunlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards thesea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.  Each dwelling was designed taking into accountindividual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designednot only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.

Whitehead Dwellings

This challenging scheme began with an existing eight bedroom chalet bungalow which set high above the coastline at Whitehead. The dwelling’s deep plan and longunlit corridors resulted in dark spaces and little use of the amazing views over the sea. Splitting the existing dwelling up into two separate dwellings and orientating the plans towards thesea allowed light deeper into the plan and took advantage of the sea views.

Each dwelling was designed taking into accountindividual orientation, access, site context and views. This resulted in two dwellings with different characters, features and spaces. Both dwelling were extended to the rear to take advantage of the south-facing aspect. These extensions were designednot only to give views over the sea, but also to create framed views across the Belfast Lough.